Als een groot land in Europa het bijzonder goed heeft gedaan in de strijd tegen Covid-19, dan is het Duitsland.
Nu lijkt de tech-industrie sneller uit lockdown te komen dan andere en in de Tech Tent van deze week beoordelen we wat het ons kan vertellen over het nieuwe normaal.
Ik ben net teruggekeerd naar Londen van een vijfdaagse trip naar Berlijn, een stad die veel meer normaal aanvoelde dan waar ik ook ben in de afgelopen zes maanden.
De straten waren druk, net als de restaurants – zonder reservering werden we weggestuurd van een populaire plek. De meeste mensen leken nauwgezet om te gaan met het dragen van een gezichtsbedekking in het openbaar vervoer en in plaatsen zoals musea, en hoewel ze een beetje stiller waren dan normaal, moest ik toch op een paar S-Bahn-treinen staan.
Toen ik op de Berliner Messe verscheen, het gigantische kermisterrein in het westen van de stad waar begin september de jaarlijkse IFA-show wordt gehouden, was het echter doodstil. Maar ik was naar de directeur van de show, Jens Heithecker, gekomen na wat in de gegeven omstandigheden een triomf was geweest.
Er was een echt live IFA geweest, zij het op kleine schaal en slechts drie dagen geduurd met een handvol exposanten en geen gelegenheid voor het grote publiek om de gadgets te komen bekijken.
Maar hij zei dat hij ook trots was dat ze erin waren geslaagd om zelfs een beperkte show op te voeren terwijl elk ander evenement was geannuleerd en zelfs de CES van volgend jaar in Las Vegas ervoor had gekozen om virtueel te gaan.
“We hebben veel andere shows gezien die het alleen virtueel probeerden te doen en de impact van de shows was veel lager dan die van ons. En we zagen de vreugde in de ogen van onze aanwezigen toen ze elkaar hier weer voor het eerst ontmoetten.”
Nu hoopt hij dat in september 2021 een IFA op volle sterkte met meer dan 200.000 bezoekers terugkomt.
Aan de andere kant van de stad, dicht bij waar de muur die Oost en West scheidde, stond, vond ik een soortgelijk optimisme bij een startup-ruimte genaamd Factory Berlin.
Borden aan de deur benadrukten de noodzaak van gezichtsmaskers tijdens het bewegen door het gebouw, en dat ongeplande gasten niet mochten komen, maar in het café klonk het geroezemoes van een gesprek tussen een groep jonge ondernemers.
Catherine Bischoff, Chief Relation Officer voor Factory Berlin, legde uit dat deze plek in de donkere dagen van maart en april nooit helemaal gesloten was. Minstens één grote co-workingruimte in Londen sloot zijn deuren om nooit meer te openen.
Terwijl veel van de duizend mensen die deze plek gebruikten vóór de pandemie nog op afstand werkten, was een aanzienlijke minderheid teruggekeerd.